Terug naar overzicht

Bij vorst kan er schade in huis optreden door bevroren waterleidingen. 

Ook bij een geïsoleerde nieuwbouwwoning moeten we evengoed alert zijn op bevriezingsgevaar van de waterleiding.

Vooral tijdens nachtvorst in combinatie met harde oostenwind, is er het risico dat de koperen waterleiding en andere waterbevattende installatiedelen bevriezen.

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen opdat de waterleiding en/of watermeter dan niet bevriest, zodat bij intrede van de dooi geen lekkage en waterschade ontstaat.

 

 Vorstschade aan waterleiding

buitenkraan bevroren

Bij veel in de vorige eeuw gebouwde woningen, werden op gebied van isolatie weinig maatregelen genomen.  Die onvoldoende isolatie heeft niet alleen een negatief effect op de stookkosten, maar vergroot ook het risico van bevriezing van de waterleidingen. Vooral bij oudere huizen moeten we dus beducht zijn op dit bevriezingsgevaar, vooral bij nachtvorst. Want niet alleen veroorzaakt leidingbevriezing ongemak doordat we geen water kunnen tappen, maar een bevroren leiding kan ook openscheuren, waardoor bij het ontdooien lekkage en waterschade ontstaat.

 

 

 

 IJs zet uit

vorschade leidingDat de waterleiding kan scheuren (springen) komt omdat bevroren water uitzet tijdens bevriezing. Dat uitzetten is een vernuftige vinding van De natuur, want vanwege dat grotere volume van ijs, is het soortelijk gewicht van ijs lager dan van water, waardoor het ijs op het water drijft. Het ijs wordt zodoende automatisch een isolatielaag, waardoor het onderliggende water in sloot en plas wordt beschermd tegen de zeer koude lucht en daardoor moeilijker bevriest.

 

Buitenkraan

Als je een buitenkraan hebt, kun je die meestal binnenshuis afsluiten. Daarmee wacht je niet totdat het gaat vriezen, maar doe dat al bij de herfst. Want zo’n buitenkraan met het stuk buitenleiding, is natuurlijk bevroren voordat je het weet. Dat tijdig afsluiten geldt verder natuurlijk ook voor een eventuele kraan in een schuur of een andere kwetsbare plaats buiten de woning. Doe die buitenkraan even open nadat je de leiding binnen hebt afgesloten zodat het restwater uit de leiding loopt.

buiten kraan 01 558x299

Inspecteren

Als je toch die buitenkraan in de herfst afsluit, neem dan gelijk de gelegenheid te baat om de hoofdkraan van de waterleiding vroegtijdig te controleren.  Kun je die hoofdkraan nog steeds soepel dichtdraaien? en kun je het aftapkraantje ook nog makkelijk opendraaien en weer lekdicht afsluiten?

Verwarmingslint

Er is elektrisch verwarmingslint verkrijgbaar, waarmee je de zeer gevoelige leidinggedeelten tijdens vorst kunt verwarmen,  zodat die plekken niet kunnen bevriezen. Deze kunnen wij uiteraard voor u plaatsen.

Harde wind

Tocht en wind vormen trouwens voor elk deel van de waterleiding een groot risico op bevriezing vanwege de afkoeling. Dus al die kwetsbare leidingdelen (vaak op zolder, onverwarmde ruimten)zoveel mogelijk isoleren. 

 

informatie vanhuis-en-tuin.infonu.nl

Waar kunnen we je mee helpen?

Vul een naam in
Vul een telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Vul een bericht in
Deze website is beveligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.