Wat is een warmtepomp? 

Nibe warmtepomp

Een warmtepomp is een toestel dat uw huis in de winter verwarmt en in de zomer koelt. Het is een verwarming- en koelsysteem voor uw gebouw. Een warmtepomp voor verwarming is eigenlijk een omgekeerde koelkast.  De warmtepomp maakt hierbij gebruik van energie uit natuurlijke bronnen. Warmtepompen zijn zeer efficiënte en energiezuinige apparaten en daardoor aantrekkelijker dan gas- of elektrische ketels. Een warmtepomp geeft door gebruik te maken van gratis natuurlijke energiebronnen voor iedere verbruikte kWh er minstens vier terug. 

Een warmtepomp zorgt zowel in de winter als in de zomer voor een aangenaam binnenklimaat en warm water voor keuken en badkamer. Voor de nabije toekomst wordt dit de verwarmingsbron van uw gebouw. De traditionele verwarmingssystemen kunnen dan (helaas) niet meer voldoen aan de steeds hoger wordende energie prestatie eisen bij nieuwbouw en aardgas zal in de toekomst steeds duurder worden en op de lange termijn verdwijnen uit onze woningen. Warmtepomp verwarmingssystemen zijn op basis van laagtemperatuur verwarming, bij traditionele gas gestookte cv ketels zijn de radiatoren berekend met een temperatuur van bijvoorbeeld 80°C, bij warmtepomp systemen is dat ongeveer 45°C, de ideale temperatuur met vloerverwarming, heeft u geen vloerverwarming of is dit bij u niet mogelijk dan zijn er ook speciale convector radiatoren van bijvoorbeeld Jaga met DBE.

Koelen met een warmtepomp

Naast het verwarmen van uw woning, kantoor of bedrijfsruimte kan een warmtepomp ook een comfortabele koeling leveren. Dit levert u ook bij hoge buiten temperaturen een aangenaam binnenklimaat op. Koelen met een warmtepompen is zelfs goedkoper en effectiever dan met traditionele airconditioning systemen.

  

openbron

Bronsystemen zijn er verschillende uitvoeringen.

Warmtepomp met een open bronsysteem openbronBij een warmtepomp met een open bronsysteem wordt er gebruik gemaakt van twee

 bronnen, namelijk een haalbron en een retourbron. 

De boordiepte is afhankelijk van de locatie. Gemiddeld heeft het grondwater in Nederland een constante temperatuur van circa 10 ° C tot 15° C. Het bronwater kan met behulp van een oppervlaktepomp of een onderwaterpomp naar boven worden gebracht en gaat dan naar de warmtepomp en deze zal hiermee de woning en de warmwater boiler verwarmen.

horizontalebron

Gesloten systeem met horizontale aardcollectorenhorizontalebron

De horizontale aardcollector bestaat uit een leidingsysteem. Dit systeem wordt op een diepte van ongeveer 1,5 tot 2 meter in de bodem gelegd. Het systeem onttrekt warmte aan de grond en voert dit naar de verdamper van de warmtepomp. De hoeveelheid warmte die er aan de bodem kan worden onttrokken is afhankelijk van de bodemgesteldheid en ligt tussen de 10 en 40 watt per m2. Het nadeel van dit systeem is dat u een grote tuin moet hebben.

 

Gesloten systeem met verticale aardcollectoren. 

verticalebron

 De verticale aardcollector bestaat uit een leidingsysteem dat verticaal de grond in gaat tot wel 100 meter, afhankelijk van het benodigde vermogen en de bodem samenstelling wordt bepaald hoeveel boringen er nodig zijn. Het systeem onttrekt warmte aan de grond en voert dit naar de verdamper van de warmtepomp. Een groot voordeel van dit bronsysteem is dat dit kan worden toegepast bij woningen met kleine tuinen. Belangrijk bij dit systeem is dat het vakkundig wordt aangelegd rekening houdend met de bodem samenstelling, afwerken van het boorgat met filtergrind en het afdichten van het boorgat. Van de bodem bronsystemen wordt dit door ons het meest toegepast.

 

Lucht/water 

luchtbron

warmtepomp

Bij dit systeem wordt de energie onttrokken aan de buiten lucht. Voordelen van dit systeem makkelijker toepasbaar, ook voor sommige  appartementen en flat woningen en lagere investeringskosten. Een nadeel iets hogeren energie k

osten door bijverwarming elektrisch of met hybride systeem met een gas ketel.

 

Ventilatielucht/water warmte pomp.

Bij dit systeem wordt de energie onttrokken uit de af te voeren ventilatie lucht, voordeel bij dit systeem er is geen buitendeel nadeel grote binnen unit.

11 1024x692

 

zonneboiler

Zonne energie

 

Duurzame warmwater voorzieningenzonneboiler

Zonneboiler. 

Werking zonneboiler het water wordt in de collector opgewarmd door de zon, het warme water wordt in de boiler opgeslagen. Als er warm water wordt gebruikt zal dit eerst uit de boiler komen en als het water niet warm genoeg is of de warmte op is zal de combi ketel het water bij warmen

  

 

schemazonnestroomboiler

 

 

 

 

 

 

PV boiler.

Werking  PV  boiler, het water in de PV boiler wordt opgewarmd door en speciaal verwarmingselement in de boiler die direct door de PV panelen wordt gevoed, als de boiler op temperatuur is zal de opgewekte energie van de PV panelen worden door gegeven aan de elektrische installatie.

 PV panelen

 

 

Waar kunnen we je mee helpen?

Vul een naam in
Vul een telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Vul een bericht in
Deze website is beveligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.